İletişim
Türkçe English

Ortam Sterilizasyon Cihazları

...
Ortam Sterilizasyon Cihazları
Ortam Sterilizasyon Cihazları

Dünyada nüfusun çok hızlı artması ve bununla beraber kırsal kesimden şehir hayatına geçişin hızlanması ile birlikte belirli alanda yaşayan insan yoğunluğu fazlasıyla artmıştır. Bu yoğunluğun hem hayatımıza hem de çevreye etkileri gün geçtikçe artmaya başlamıştır. Nüfusun artmasının yanında artan tüketimle beraber hava kirliliği artmakta ve solunan havanın kalitesini düşmektedir.

Dünyamızda ne yazık son senelerde salgın hastalıklar gitgide artmaktadır. Ne yazık ki Çin’den çıkıp bütün dünyaya yayılan korona virüs ise bu dalganın son halkası oldu. Dünyayı saran korona virüs ile beraber temizlik ve hijyen hayatımızda daha önemli bir konuma yerleşmiştir. Salgın hastalıkların artması ile birlikte en önemli konu salgının hızını yavaşlatmak için gerekli önlem ve tedbirlerin arttırılması olmuştur. Sosyal mesafe ve izolasyon bu durum için en etkili yöntem iken özellikle ülke genelinde uygulanan izolasyon ne yazık ki ticari olarak sürdürülebilir bir durum değildir. Bu sorun da bize yeni tedbir ve önlem alınması gerektiğini anlatmaktadır. Bu kapsamda ortam sterilizasyon cihazları hayatımızda yer almaya başladı.

İşletmeler çalışanları ve müşterileri için dezenfeksiyon uygulamaları yaparken bunların birçoğu sadece yüzeylerde belli süreli dezenfeksiyon sağlamaktadır. Fakat ticari hayatın normale gelmesiyle insan sirkülasyonun artması ile birlikte ortamın dezenfeksiyonu için bir çözüm bulunmamaktadır. Yapılan araştırmalara göre virüslerin havada 3-4 saat civarında asılı halde kaldığı kanıtlanmıştır. Bundan dolayı hava dezenfeksiyonu çok önemli bir konu haline gelmiştir.

İnsan sirkülasyonun çok olduğu yerlerdeki bulaşıcı hastalık riskini azaltmak için sterilizasyon cihazları tasarlanmaktadır. İşletmede kullanılacak olan ortam sterilizasyon cihazı seçerken çevreye ve insana zarar vermeyecek bir ürünün seçilmesi çok önemlidir.

 

Ortam dezenfeksiyonu için kullanılan yöntemlerden birisi olan ultraviyole ışınlar hakkında detaylı bilgi vererek AEREM19 UV hava dezenfeksiyon chazının avantajlarını vereceğiz.

Ultraviyole Işın Nedir?

Ultraviyole ışınların asıl kaynağı güneştir. İnsan gözü 400nm ile 700nm arasında dalga boyuna sahip olup ışınları algılayabilir iken; bu ışınlar gözün algılayamadığı 100nm ile 400nm arasındadır. Bundan dolayı insan gözü bu dalga boyundaki ışınları algılayamaz. Ultraviyole ışınlar dalga boyuna göre 3 şekilde sınıflandırılır.

  • UV A : Uzun dalga boyuna sahip olup ışığın rengi siyahtır. Işığın dalga boyu 315nm ile 400 nm arasındadır. Bazı medikal uygulamalarda ve solaryumda kullanılmaktadır.
  • UV B: Orta dalga boyuna sahip olan ultraviyole ışınlardır. Dalga boyu 280nm ile 315 nm arasındaki ultraviyole ışınlardır. Genel olarak medikal uygulamalarda ve bazı matbaa uygulamalarında kullanılmaktadır.
  • UV C: kısa dalga boyuna sahip olan ultraviyole ışınlar olup dalga boyu 200nm ile 280nm arasındadır. Bu dalgalar genel olarak germisidal olarak bilinir ve antiseptik özelliği olan dalga boyudur. Kısa dalga boyunda ışın yayan UV lamba; dezenfeksiyon için kullanılmaktadır. Bu dalga boyu yüksek enerjisi nedeniyle her türlü patojen mikroorganizmaları öldürebilir. Dezenfeksiyon amaçlı kullanacak ultraviyole lambaları için en efektif dalga boyu ise 250 nm-260nm (253,7nm) olmalıdır. Ayrıca UV lambaları ortamı dezenfekte etmek için kullanılabilecek hava sterilizasyon cihazlarıdır. Sylvania, Osram, Phillips ve Atlantic UV lambaları genel olarak kullanılan markalardır.

Ultraviyole İle Ortam Dezenfeksiyonu Nasıl Yapılır?

UV ışınlar hayatımızın birçok kısmında sterilizasyon yada dezenfeksiyon amaçlı olarak kullanılan dezenfeksiyon cihazlarıdır. Kullanıldığı yerleri genel olarak sınıflandıracak olursak hava dezenfeksiyonu, su sterilizasyon, yüzey sterilizasyonu ve ekipman sterilizasyonu şeklinde ayrılabilir.


Hayatımızın içinde ve aktif olarak kullandığımız bu yöntemlerde en önemli konu bu ışınların canlılara zarar vermeyecek şekilde tasarlanması gerekmektedir. UV ışınların insan vücuduna direkt temasında ciddi deri hastalıklarına ve göz kornesaında hastalıklara neden olabilmektedir. Bundan dolayı uygulanacak yönteme göre gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.

Ultraviyole dezenfeksiyon uygulamalarında kullanılacak olan sterilizasyon armatürleri bilinçli şekilde kullanılması gerekmektedir. İzole olmayan sterilizasyon armatürü oda içerisinde kullanılacak iken canlıların ortamdan uzaklaştırılması gerekmektedir. İnsan sağlığına zarar vermemek için izole tipi UV cihazlar tercih edilmesi gerekmektedir.


Ortam Dezenfeksiyonda UV Sistemlerin Avantjları

Ultraviyole sistemler bir çok konuda kimyasal dezenfeksiyon uygulamalarına göre daha avantajlıdır. Bu avantajları;

  • UV dezenfeksiyon için kullanılan sistemlerin genellikle kurulumu basittir. Oda içerisinde duvara monte edilerek kolay ve kısa süreli olarak devreye alınabilir.
  • UV sistemlerin bakım maliyetleri daha düşüktür. 
  • Doğru uygulanmş bir UV sistem kimyasal dezenfeksiyona göre çevre ve insan için zararlı değildir. 
  • Kimyasal dezenfeksiyonda yüzeylerde korozyon oluşma ihtimali var iken; UV sistemler yüzeylerde korozyona neden olmaz. Ayrıca kimyasal dezenfeksiyon uygulamaları gibi yüzeyde kalıntı bırakmaz. 
  • UV sistemler birçok patojen mikroorganizma üzerinde çok etkilidir ve fazladan bir ürün kullanmaya gerek yoktur. 
  • UV sistemler mikroorganizmalar üzerinde çok hızlı bir şekilde etki edebilir. Dezenfeksiyon süresi kısadır.

UV Hava Dezenfeksiyon Cihazı Alırken Neye Dikkat Etmeliyim?

UV hava dezenfeksiyon cihazı uygulamasının basitliği ve diğer avantajları ile tercih sebebi olmakta ve gün geçtikte işletmeler dezenfeksiyonun bir kısmını bu sistemler ile yapmaktalar. Fakat bu sistem uygunalarıken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bu konularda dikkat edilmezse insanlara ve çevreye yarardan çok zarar verebilir.
Öncelikle UV ışınları direkt insanlara temas ettiğinde ciddi cilt rahatsızlıklarına ve göz korneasında problemlere neden olmaktadır. Bundan dolayı uygulaması yapılacak sistemin kullanım talimatlarına uygun kullanılması gerekmektedir.
İzole olmayan sistemler kullanılıyorsa ortamda kesinlikle insanların bulunmamasına özen gösterilmelidir. UV armatürlerin devreye alınması ve devreden çıkarılması mümkünse kumada sistemi ile uzaktan yapılmalıdır.
İzole edilmiş bir sistemi kullanmak ise daha basit ve güvenilirdir. Fakat bu konuda dikkat edilmesi gereken husus UV ışınların dışarı çıkmaması ve bu konuda gerekli sertifika ve testlerin yapılmış olmasıdır. İzole edilmiş tipi UV sistemler insanların bulunduğu ortamda 24 saat güvenle kullanılabilir.

UV hava dezenfeksiyonu cihazı alırken en önemli nokta temin edilecek ürünün gerekli testlerinin yapılıp sertifikalandırılmasının yapılmasıdır. Sertifikası olmayan ürünleri almanızı tavsiye ederiz.

Neden AEREM 19 Tercih Etmeliyim?

AEREM 19 insan sirkülasyonun çok olduğu ve havadan bulaşma riski olan virüs ve bakteriler için tasarlanmış olan UVC hava dezenfeksiyon cihazıdır. AEREM 19 ortamdaki havayı fanlar vasıtası ile panelin içine alır. bu şekilde hava sirkülasyonu yapılarak dezenfeksiyon işlemi yapılır.

AEREM 19 220 V elektrikle çalışır ve duvara monte edilerek doğrudan çalıştırma imkanı vardır. AEREM 19 görüntüsü ve şıklığı ile ortamınızı daha da güzelleştirecek.

AEREM 19 izole edilmiş ve dışarıya hiç bir şekilde UV ışınları sızdırmaz. Bu konuda almış olduğu sertifikalar ile kalitesini ve güvenilirliğini tescilleyen AEREM19 insanların olduğu ortamlarda gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Ayrıca fanların ses seviyesinin düşük olması ise ortamda bulunan kişileri rahatsız etmez.

 

İletişim Formu